Mannenyoga: Bewustzijnsontwikkeling voor mannen

Yoga wordt al jaren gezien als een beoefening voor vrouwen, maar is yoga dan niet geschikt voor mannen? Jazeker wel, steeds meer mannen kiezen voor kundalini yoga. Dat is maar goed ook, want yoga is goed voor het zenuwstelsel en om de rust in het lichaam te bewaren. Yoga zorgt ervoor dat we ons fitvoelen. Kundalini is een goede vorm van yoga voor mannen, en wordt zowel in gecombineerde klassen gegeven, als in klassen voor enkel mannen.

Wat is kundalini yoga precies?

Een zeer praktische en krachtige vorm van yoga. Deze vorm is dan ook al duizenden jaren oud, en was vroeger alleen in beperkte kringen onderwezen in Noord-India. Yogi-Bhajan werd bekend als meester in kundalini yoga, nadat hij in 1968 naar Amerika vertrok en zijn kennis met de wereld deelde. Hierdoor is de populariteit van kundalini yoga zeer toegenomen.

Een kundalini yogales bestaat uit ademhalingsoefeningen, yoga houdingen, meditatie en ontspanning, en duurt een uur tot anderhalf uur. Bij elke les is het thema anders en ook de oefeningen  en meditaties verschillen per les. Er is dus veel variatie in de lessen. Muziek en mantra (trilling van klank) zijn ook een belangrijk onderdeel van kundalini yoga. Iedereen kan kundalini yoga beoefenen, je hoeft niet lenig te zijn.  Je kan yoga op je eigen niveau doen, rekening houdend met jouw mogelijkheden.

Wie is Yogi Bhajan?

Op 1929 werd Harbhajan Signh Puri geboren in Koth Harkan. Zijn vader Karthan Signh was een dokter en een genezer en zijn moeder Harkrisan Kaur was een sterke vrouw die voor het hele huis(houden) zorgde.

Op een dag wilden zijn ouders dat Yogi Bhajan naar de beste school zou gaan. Deze school was een katholieke dames school, en de nonnen waren hier een beetje door van slag. Yogi Bhajan bezocht ieder heilig persoon en begon spirituele krachten te leren. Uiteindelijk kwam hij in aanraking met kundalini yoga, dat hij leerde van meester Sant Hazara Singh. Hierdoor werd hij zelf zeer jong al meester, op zijn 16e jaar al.

In 1969 vertrok hij naar de VS, waar hij in de ´flowerpower´ tijd terecht kwam. Hier heeft hij veel mensen kunnen helpen met de kennis die hij had. Hij besloot de eeuwenoude regel van geheimhouding van kundalini yoga te verbreken, en begon mensen deze levenswijze aan te leren.

Yogi Bhajan heeft 3HO opgezet om een wereldwijde yoga familie te vormen. 3HO betekent: Healthy Happy Holy Organization (Organisatie voor Gezondheid, Geluk en Verheffing). 3HO werd de grootste wereldwijde non-profit organisatie met 300 yoga centra in ruim 35 landen. Yogi Bhajan is in 2004 gestorven op 75 jarige leeftijd.

Waar helpt kundaliniyoga/mannenyoga voor?

Kundaliniyoga helpt onder andere voor onderstaande punten:

  • Het herkennen en loslaten van stress
  • Een diepere ontspanning
  • Helpt het zenuwstelsel sterker te maken
  • Het verbeteren van de fysieke en mentale flexibiliteit
  • Het tegengaan van depressiviteit, een te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol
  • Verbetering van persoonlijke communicatie en gevoeligheid
  • Het stimuleert de creativiteit
  • Zorgt voor een fit, energiek gevoel

Lees hier 7 redenen om met mannenyoga te beginnen.