1e seizoen 2022 zal het thema de Naad zijn. Naad betekent gewoon geluid.

Eenwording met geluid is het doel van Naad Yoga. Om te begrijpen wat dat betekent, moeten we nadenken over de aard van geluid zelf.

Het menselijk lichaam is ontworpen voor Naad Yoga. De oren zijn ontworpen om het exacte patroon en de frequentie van geluidstrillingen te dragen die door het buitenoor worden geleid en het trommelvlies raken, waardoor een perfecte replica van die trillingssnelheid en frequentie ontstaat. Deze vibratie wordt vervolgens overgebracht naar de drie botten van het binnenoor, en vervolgens naar de binnenoorgang en het mechanisme ervan, en dan rechtstreeks naar de neuro-endocriene systemen van de hersenen en het fysieke lichaam.

Door diep (sunia) te mediteren op de oergeluiden – heilige mantra en poëzie (Gurbani) , kunnen we een diepgaand ontwaken van menselijk potentieel ervaren.

Het samenspel van de tong op de meridiaanpunten van het bovenste gehemelte en de werking van de lippen, neus, keel en de luchtwegen van het lichaam zijn direct verbonden met chemische en hormonale afscheidingen in de hersenen en het klierstelsel. Door middel van geluid, spraak, chanten, zingen – communicatie – kunnen we direct en wetenschappelijk ons eigen bewustzijnsniveau beïnvloeden, evenals onze fysieke gezondheid en welzijn en dat van anderen.

Stel je het menselijk lichaam eens voor als een muziekinstrument, vooral een van de Indiase instrumenten zoals de Sitar of Sarangi, die snaren hebben die worden aangeslagen of gebogen, en ook een veertigtal snaren hebben die nooit worden bespeeld, maar sympathieke snaren zijn. Wanneer de spelende snaren worden aangeslagen, stellen ze trillingsfrequenties in die de fijn afgestemde maar niet-aangeslagen sympathieke snaren beginnen te klinken.

Deze snaren pikken de frequentie en trillingssnelheden van de aangeslagen noten op en beginnen te klinken en creëren ongelooflijke boventonen zonder fysiek te worden aangeraakt. Het is dit ontwerp dat deze instrumenten hun unieke en meditatieve klank geeft.

Het menselijk organisme heeft een soortgelijk ontwerp. In Yogische termen hebben we het centrale pranische energiekanaal (shushmana) dat overeenkomt met de wervelkolom. Aan weerszijden ervan bevinden zich de ida en pingala , de energieën van de zon en de maan. Zie deze als de speelsnaren.

Deze energiekanalen verbinden zich vervolgens met 72.000 nadi’s (energiekanalen) die losjes overeenkomen met het zenuwstelsel, die zich door het hele lichaam uitstrekken. Zie deze als de sympathieke snaren. Wat we ook vibreren in de sushmana begint een sympathieke vibratie op te zetten in de ida en pingala en door de hele nadi’s die die vibratie overbrengen naar alle cellen van het lichaam.

Als we onbewust zijn in onze spraak en wat we vibreren, kunnen we golven van negativiteit, zelftwijfel en disharmonie veroorzaken. Deze dingen leiden tot een verslechterende staat van gezondheid en welzijn. Aan de andere kant kunnen we bewust kiezen voor mantra, geschriften, harmonieuze communicatie en muzikale geluiden die ons verheffen, genezen en in evenwicht brengen. Naad Yoga is de beoefening en ervaring van dit alles op een zeer praktisch en wetenschappelijk niveau van zelfonderzoek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *